Chto Delat (RU): Border Musical 2013

Ola iz norveške pokrajine Finnmark spozna Tanjo iz ruskega mesta Kola. Zaljubita se, Tanja pusti preteklost za seboj in se s sinom preseli k svojemu novemu možu. Ob veselju in izzivih, ki jih prinaša mešan zakon se nam preko kulturnih in družbenih norm in vrednot razkrije bežen vpogled v današnje mejno območje med Rusijo in Norveško. Kako na naše vedenje in svetovni nazor vplivajo kulturno zaznamovani odnosi med posameznikom, družino in družbo? Do kakšne mere smo sami odgovorni za svoja dejanja in do kakšne mere to prepuščamo državi? Kdo definira področja odgovornosti? Norveška država in Olejev najboljši prijatelj pomagata novopečenemu paru pri oblikovanju družine na temelju zdravih norveških vrednot.

BORDER MUSICAL ni opis resničnosti; je resničnost postrežena na pikanten način: z uglajenim jezikom in strogimi definicijami, prenapihnjenimi podobami in večplastnimi liki, bizarnimi gibi in ekscentričnimi scenami. Zakaj bi stremeli k obojestranskemu razumevanju, ko pa se vendar lahko učimo iz razlik, ki so med nami?

Režija / Director: Tsaplya Olga Egorova
Ideja, scenarij, scenografija in montaža / Idea, Screenplay, Set and Edit: Tsaplya Olga Egorova and Dmitry Vilensky v sodelovanju z / in cooperation with Jesper Alvær.
Glasba / Composer: Mikhail Krutik.
Direktor fotografije / Director of Photography: Artyom Ignatov.
Vloge / Cast: Anna Bulavina, Haldor Lægreid, Ketil Høegh, Maryon Eilertsen, Kristine Henriksen, Camilla Wiig Revholt, Ann Christin Elverum, Egor Semenkov, Nikolay Kurbatov, Mikhail Baranov, Andrey Molodchinin.
Koreografinja / Choreographer: Nina Gasteva.
Produkcija / Producer: Pikene på Broen v sodelovanju z / in cooperation with KORO, Bergen Assembly, FilmCamp, Filmgården in številnimi drugimi / and many others

 

Chto Delat? (Kaj nam je storiti? www.chtodelat.org) je platforma, ki jo je leta 2003 v Petersburgu ustanovila delovna skupina umetnikov, kritikov, filozofov in pisateljev iz Petersburga, Moskve in Nizhny Novgoroda, s ciljem združevanja politične teorije, umetnosti in aktivizma. Njihova dejavnost sestoji iz razvijanja mreže kolektivnih pobud v Rusiji in njihove vpeljave v mednarodno okolje. Koordinator platforme je delovna skupina z istim imenom. Ta se ukvarja z vrsto umetniških projektov, med drugim z video deli, instalacijami, javnimi akcijami, radijskimi programi ter umetniškim raziskovanjem urbanega prostora in kritiko vsakdanjega življenja.