María Elínardóttir (IS): Vodič za dobre žene

Serija fotografij Vodič za dobre žene je zasnovana na članku iz leta 1955, ki govori o osnovnih pravilih, ki naj jim sledi vsaka dobra žena: 1. Imej pripravljeno večerjo. Načrtuj vnaprej, celo kak dan prej. 2. Bodi vesela in bolj zanimiva zanj. 3. Bodi vesela, da ga vidiš. 4. Pozdravi ga s toplim nasmehom in pokaži, kako iskreno si želiš, da bi ga zadovoljila. 5. Pusti ga, naj govori prvi – zapomni si, da so njegove teme pogovora bolj pomembne kot tvoje. 6. Skrb za njegovo udobje ti bo zagotovilo neverjetno osebno zadovoljstvo. 7. Poskusi dopovedati otrokom, naj bodo tiho. 8. Imej pripravljeno toplo ali hladno pijačo zanj. 9. Nimaš nobene pravice, da bi dvomila vanj. 10. Dobra žena vedno ve, kje je njeno mesto.

Te smernice so bile namenjene poročenim ženskam, njihovi odzivi pa so podlaga za nastale podobe. Na ta način se zastarel koncept preobrazi v perspektivo sodobne gospodinje.

 

María Elínardóttir je islandska umetnica, rojena v Reykjavíku. V preteklih sedmih letih je z uporabo medijev fotografije in literature skozi svoja dela povezovala vse, od dokumentarnega do družbene ilustracije. Za leto 2015 načrtuje zaključek magisterija iz fotografije na praški akademiji FAMU, kjer je l. 2013 tudi diplomirala.

 

maria

Info

http://mariaelinardottir.tumblr.com/