Siniša Ilić (RS) in Bojan Djordjev (RS): Združeno v pomenu

Gathered by meaning (Združeno v pomenu) je instalacija, ki prostorsko in konceptualno povezuje stensko sliko, arhivsko-historično fotografijo in performans / bralno skupino The Discrete Charm of Marxism. Heterogeni elementi instalacije se osredotočajo na podobe ter prizora branja – nespektakularen trenutek, v katerem se rojeva pomen in kjer se svet nenehno poustvarja. Na fotografiji mlada ženska bere na glas na sestanku organizacije komunistične mladine – pesem, zapisek, misel; stenska slika prikazuje trenutke komunikacije in izmenjave idej in znanja; bralna skupina raziskuje družbene odnose, ki jih je bilo potrebno znova razumeti vsak dan.

 

Siniša Ilić in Bojan Djordjev sodelujeta v okviru številnih gledaliških, performativnih in vizualnih umetniških projektov. Skozi dela raziskujeta in razkrivata nov pogled na tradicionalno delitev dela v svetu umetnosti, svoj poklicni status in kolektivno avtorstvo, hkrati pa se ukvarjata tudi z vprašanji performativnega govora, spola, želje, spomina, besedila. Njuna dela preučujejo performativni potencial komunikacije z občinstvom v različnih performativnih formatih, skozi kritično branje podob, ki nas obkrožajo. Sta soustanovitelja teoretično-umetniške platforme TkH (Teorija koja hoda), preko katere udejstvujeta del svojih umetniških aktivnosti.

Siniša Ilić
Deluje na področju vizualnih in performativnih umetnosti. Skozi svoja dela se loteva dekonstrukcije družbenih pojavov in mehanizmov, kot so npr. oblike dela in nasilja v družbi, izobraževalni koncepti, itd. Njegova dela so pogosto usmerjena v kolektivne in sodelovalne samoorganizirane projekte s so-avtorji iz različnih podzvrsti vizualne umetnosti, pa tudi teorije, gledališča in performansa. Je magister slikarstva, študij je končal na Fakulteti za likovno umetnost v Beogradu. Umetniške rezidence: Tate Modern, London; Kultur Kontakt, Dunaj; ISCP, New York; Akademie Schloss Solitude, Stuttgart. Rojen 1977 v Beogradu.

Bojan Djordjev
Gledališki ustvarjalec, aktiven v institucionalnih in neodvisnih gledališčih. Na področju gledališča in performansa ga zanimajo predvsem kolektivno avtorstvo, delo z eksperimentalno dramatiko in postdramsko gledališče. Diplomiral je iz gledališke režije na Fakulteti za dramske umetnosti v Beogradu ter ima magisterij iz teorije umetnosti in medijev Univerze za umetnost v Beogradu. Umetniške rezidence: Akademie Schloss Solitude, Stuttgart; Les laboratoires d’Aubervilliers, Pariz, v okviru projekta TkH How to do Things by Theory; Artslink, New York. Rojen 1977 v Beogradu. Vpisan na magistrski študijski program DasArts v Amsterdamu.

 

 

(zahvala) na fotografiji. Milena Sajić, Beograd, 1946.  

 

 

sinisa_bojan

Info

http://bojandjordjev.wordpress.com/
http://sinisailic.blogspot.com/