Katarina Šević (RS/HU) in Tehnica Schweiz (HU): Nemi služabnik

Instalacija je zasnovana na podlagi dramske igre Maxa Frischa iz leta 1958, Biedermann und die Brandstifter (Dobrnik in požigalci). Gre za epsko dramo v brechtovski tradiciji, ki pa hkrati predstavlja tudi kritičen odziv na Brechtov Lehrstück (poučna igra), kakor razkriva podnaslov: Lehrstück ohne Lehre – poučna igra brez nauka. Naslov instalacije  Stummer Diener (Nemi služabnik) izhaja iz nemškega imena za kos pohištva, ki je postal izredno priljubljen v domovih hitro rastočega srednjega razreda v času obdobja bidermajer. Obuja spomine na takratni slog, na način življenja ter na splošno prevladujoče vzdušje, ki je zraslo iz blagostanja meščanskega razreda v času obdobja restavracije pod Metternichom med letom 1815 ter koncem napoleonskih vojn in revolucijami leta 1848. Delo citira Frischa, ki je ustvaril brezčasno prizorišče meščanskega srednjega razreda, v katerem strah pred spremembami, licemerstvo in kratkovidnost blokirajo glas razuma. Apropriirano besedilo vsebuje citate iz drame: sedem izbranih svaril gasilcev; zbor sedmerice, ki katastrofo pričakuje, a ima sredstva le, da nanjo opozarja; požar lahko pogasijo, ne pa tudi preprečijo. Edina referenca na specifično zgodovinsko obdobje, ki se nahaja v naslovu igre, usmeri našo pozornost na stanje nevednosti in pasivnosti med tistim okrepljenim družbenim segmentom, ki se je prvič razmahnil v času obdobja bidermajer; na stanje ki se nenehno obnavlja in vzdržuje v ciklusu revolucij in obnov vse do današnjega dne.

 

Tehnica Schweiz je umetniški kolektiv, ki ga sestavljata Gergely László (1979) in Péter Rákosi (1971). Njuno sodelovanje traja od leta 2004. Tehnica Schweiz se je pojavila na več mednarodnih razstavnih prizoriščih, med drugim na: Secession Wien, Ernst Museum Budapest, ISCP NY, NBK Berlin, ZTK Karlsruhe itd.

Večina njunih projektov se osredotoča na tematiko skupnosti in sodelovanja. Projekti TSCH pogosto vključujejo tudi sodelovanje velikega števila prostovoljcev, vsi pa zajemajo obsežno raziskovalno delo ter občasno tudi preučevanje arhivov. Gergely László je med drugim tudi ustanovni član in predstavnik fundacije in galerije Lumen Photography Foundation & Lumen Gallery (www.photolumen.hu) ter so-ustanovitelj iniciative IMPEX – Contemporary Art Provider.

 

Katarina Šević živi in dela v Budimpešti. Z uporabo in prepletanjem raznolikih strategij opazovanja in komunikacije se sprašuje o vzvodih oblikovanja družbe in vedenjskih vzorcev v njej. Njena umetniška praksa zajema performans, video, objekte in založniške projekte. Razstavljala je na številnih mednarodnih prizoriščih, kot so: Trafo Gallery, Budimpešta; Kunstlerhaus Bethanien, Berlin; Apexart, New York; Galerija Škuc, Ljubljana; Salon Muzeja sodobne umetnosti, Beograd; CIC, Kairo; Secession, Dunaj; Futura, Praga; Kunsthalle Budimpešta in drugod. Je iniciatorka in soustanoviteljica neodvisnih umetniških prostorov Dinamo in Impex. Kot so-urednica je sodelovala pri izdaji številnih publikacij.