Mykola Ridnyi (UKR): Trdnjava

Video temelji na dokumentiranem materialu, posnetem v času dogodkov na trgu Maidan v Kijevu v obdobju od decembra 2013 do februarja 2014. Avtor, ki je hkrati tudi pripovedovalec, posamezne epizode pospremi s komentarji v obliki citatov besedil o zgodovini srednjega veka (med drugim dela Georgesa Dubyja, Ewarta Oakeshotta, Henryja Susoja in drugih). Na podlagi tematskih asociacij oblikuje vzporednice med razvojem sodobnega neoliberalizma v post-sovjetskih deželah ter sistemom fevdalne monarhije v Evropi; ter med estetiko in etiko sodobnih političnih protestov in bitko svobodnih srednjeveških mest proti večnim baronom.

 

Mykola Ridnyi se je rodil leta 1985 v Harkovu v Ukrajini, kjer trenutno živi in dela. Leta 2008 je diplomiral iz kiparstva na Akademiji za umetnost in oblikovanje v Harkovu. Je član, so-ustanovitelj (2005) in kurator galerije-laboratorija SOSka, organizacije pod vodstvom umetnikov, ki je namenjena razvoju lokalne kulturne scene v Harkovu. Uvrstil se je v ožji izbor za nagrado PinchukArtCentre Prize 2011 .
Z video deli, kiparjenjem in instalacijami ponuja Mykola Ridnyi kritičen razmislek o družbeno-političnem kontekstu v post-sovjetskem okolju. Njegov umetniški izraz pogosto sestavlja kombinacija dokumentarnih filmov in tradicionalnih figurativnih skulptur ter najdenih objektov.